Witam wszystkich użytkowników octavii!
Chciałbym się dowiedzieć czy czujnik temperatury zewnętrznej podający temperaturę zewnętrzną na liczniku , przekazuje te dane i odpowiada za fakt załanczania świec żarowych. Jeśli tak , to gdzie on się znajduje ?
ZTCW, to nie, bo przeciez sa wersje bez komputera pokladowego i termometru.
A znajduje sie z lewej strony zderzaka, od dolu, w okolicy trabki od klaksonu.
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
Dziękuję za szybką informację ; może wiesz w takim razie gdzie jest ten czujnik od świec , bo z tego co zrozumiałem czytając na forum to po wyrzej temperatury 4 stopni świece się nie załanczają ?
Chyba jest jeszcze jeden czujnik temp. w podszybiu, okok silniczka wycieraczki i tej białej puszki z wtyczkami co idą od silnika do wnętrza ( Ostatnio coś takiego tam widziałem, ale na 100% nie jestem pewien czy to jest czujnik temp. (a jeśli nie czujnik temp. to co?- nic innego mi nie przychodzi do głowy). Np. w seaci jest tam właśnie czujnik temp.
A od załączania świec żarowych odpowiada czujnik temperatury płynu chłodzącego.
[ Dodano: Sob 22 Mar, 08 20:40 ]
ECU steruje załączaniem świec i do obliczenia czasu grzania świec ma dwa sygnały- z czujnika temp. płynu chłączącego , oraz czujnika temp. powietrza zasysanego i ciśnienia (jest on albo u góry w intercoolerze albo na rurze biegnącej od IC.
Komputer nie bierze pod uwagę czujnika temp. zewnętrznej w zderzaku (ten czujnik nie jest podpięty do ECU tylko do licznika)
Komentarz